torstai 8. huhtikuuta 2010

Tuloerot ja tulonjako

Tuloeroilla tarkoitetaan sitä, että tulot jakautuvat  yhteiskunnassa epätasaisesti  niin yksilöiden kuin eri ryhmienkin välillä. Esimerkiksi naapurin Tiina käy töissä viereisessä kuppilassa ja tienaa keskimäärin kuukaudessa X määrän euroja. Tiinan naapuri Arja puolestaan on esimiestehtävissä ja tienaa keskimäärin kuukaudessa 2X määrän euroja. Eri työtehtävien ja eri alojen palkkauksessa onkin valtavasti eroja.

Tulojen jakautumista seurataan tulonjako mittareilla kuten ginikertoimella. Kansainvälisen OECD:n tekemän tuoreimman mittauksen mukaan Suomessa tuloerot kasvoivat vuosien1995-2005 aikana huikeaa vauhtia.Tuloerojen kasvu maassamme näkyy jopa rikkaiden ja keskiluokan välillä. Useimmissa maissa erot näkyvät vain rikkaiden ja köyhien välillä. Syynä tällaisiin tuloerojen kasvuun pidetään käytössä olevaa verotusjärjestelmäämme. Kaikesta tästä huolimatta samaisessa hesarin artikkelissa, (Suomi ykkönen tuloerojen kasvuvauhdissa 13.11.2008) todetaan, että Suomi lukeutuu toistaiseksi vielä pienten tuloerojen maaksi.  Mielestäni on kuitenkin selkeästi havaittavissa, että tuloerot yhteiskunnassamme ovat kasvaneet.

Ymmärrän ja minusta on myös oikein, että eri ammateissa palkat ovat erilaiset. Ovathan niissä vaatimukset ja osattavat taidot ja tehtävätkin erilaisia. Osittain myös ymmärrän, että korkeammin koulutettu saa suurempaa palkaa kuin vähemmän koulutettu samaisesta tehtävästä. Se mikä eniten minua nyppii näissä tuloero asioissa on naisten ja miesten välinen epätasa-arvo palkka-asioissa. Mielestäni yhtä pätevän naisen pitäisi saada samaisesta työtehtävästä samalla koulutuksella samanlainen palkka kuin miehenkin. Myös matalapalkkaisten alojen palkkojen tulisi olla sillä tasolla, että tulot riittäisivät pakollisiin menoihin kuten ruokaan ja asumiseen.

1 kommentti:

  1. Olet pohdiskellut todella näitä asioita. Asioiden miettiminen ei ole jäänyt pinnalliseksi. Olet selvästi syventynyt näihin asioihin.

    VastaaPoista